Τετάρτη 30 Απριλίου 2008

Κινδυνεύουν τα ζωοπλαγκτόν στην Ανταρκτική

Ένα από τελευταία ανέγγιχτα οικοσυστήματα του πλανήτη απειλείται από την ακόρεστη τάση για άντληση πόρων από τους ωκεανούς. Συγκεκριμένα, οι πληθυσμοί του Κριλ, σημαντικού μέρους του ζωοπλαγκτόν, μειώνονται ραγδαία εξαιτίας της υπεραλίευσης του.
Οι πληθυσμοί του μικροσκοπικού πλάσματος που μοιάζει με μικρή γαρίδα απειλούνται από την αυξανόμενη ζήτηση παγκοσμίως για διατροφικά συμπληρώματα και τροφή για τις ιχθυοκαλλιέργειες, ενώ και οι κλιματικές αλλαγές ευθύνονται για τη δραματική μείωση τους.
Οι πάγοι όπου βρίσκονται η άλγη και το πλαγκτόν με τα οποία τρέφεται λιώνουν. Η μέθοδος της «αναρρόφησης» με την οποία μαζεύεται από τα ειδικά αλιευτικά το Κριλ απειλεί όχι μόνο το ίδιο, αλλά και ολόκληρα οικοσυστήματα που βασίζονται στην ύπαρξη του. Εκτός από σημαντικό μέρος της τροφικής αλυσίδας το Κριλ πιστεύεται ότι παίζει ρόλο και στην απομάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα επειδή τρώει πλούσια σε άνθρακα τροφή κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας και την αποβάλλει όταν κατεβαίνει σε πιο βαθιά και πιο ψυχρά νερά. Φάλαινες, φώκιες, πιγκουΐνοι, άλμπατρος, όλα αυτά τα ζώα που αντιπροσωπεύουν την Ανταρκτική εξαρτώνται από το Κριλ.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το Κριλ μειώθηκε κατά 80% από τη δεκαετία του 70 κυρίως εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, αλλά υπάρχει διαφωνία για τον σημερινό πληθυσμό. Οι αλιευτικές εταιρείες μιλούν για 400-500 εκ. τόνους αλλά οικολογικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι έχουν απομείνει 100 εκ. τόνοι.
πηγή : oneearth

Δεν υπάρχουν σχόλια: